Συμβουλές

Βοήθεια και υποστήριξη θηλασμού

thilasmos

Θυμηθείτε, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να αισθανθείτε σίγουροι για το θηλασμό, αλλά δεν είστε μόνοι. Η μαία και ο επισκέπτης υγείας σας είναι εκεί για να σας βοηθήσουν, να σας καθοδηγήσουν και να σας στηρίξουν. Υπάρχουν επίσης πολλές συμβουλές διαθέσιμες στο διαδίκτυο ή μέσω ομάδων υποστήριξης, γραμμών βοήθειας και ιστότοπων.

Εάν έχετε απορίες σχετικά με το θηλασμό, η φίλη του θηλασμού από το babybrands,έχει πολλές χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές από ειδικούς για να μοιραστεί μαζί σας. Όλες οι πληροφορίες που παρέχονται είναι εγκεκριμένες από το NHS και βασίζονται σε ερωτήσεις που έχουν τεθεί από χιλιάδες νέες μητέρες.

Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες θηλασμού, έχετε πονόλαιμες θηλές η θέλετε να μάθετε για τις βιταμίνες και τι πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, η φίλη του θηλασμού είναι έτοιμη να σας βοηθήσει.

Πώς να θηλάσετε

Ο θηλασμός χρειάζεται εξάσκηση. Χρειάζεται χρόνος για να μάθουμε ποιες θέσεις σίτισης είναι καλύτερα. Δεν υπάρχουν «σωστές» θέσεις – πρόκειται για αυτό που είναι πιο άνετο για σας και το μωρό σας, οπότε δοκιμάστε τα όλα για να δείτε ποια είναι η καλύτερη. Θυμηθείτε να προσφέρετε και τα δύο στήθη και να αλλάζετε στήθη μετά από κάθε τροφή.

  • Κρατήστε ολόκληρο το σώμα του μωρού σας κοντά με το επίπεδο της μύτης με τη θηλή σας.

  • Αφήστε το κεφάλι του μωρού σας λίγο πίσω ώστε το πάνω χείλος να μπορεί να βουρτσίζει τη θηλή σας. Αυτό θα βοηθήσει το μωρό σας να κάνει ένα ανοιχτό, ανοιχτό στόμα.

  • Όταν το στόμα του μωρού σας ανοίγει ευρέως, το πηγούνι του πρέπει να μπορεί να αγγίξει πρώτα το στήθος σας, με το κεφάλι του στραμμένο προς τα πίσω, έτσι ώστε η γλώσσα τους να φτάνει όσο το δυνατόν περισσότερο στήθος.
  • Με το πηγούνι του μωρού σας να αγγίζει σταθερά το στήθος και τη μύτη του, το στόμα του πρέπει να είναι ανοιχτό. Θα πρέπει να βλέπετε πολύ περισσότερο από το πιο σκούρο δέρμα της θηλής πάνω από το πάνω χείλος του μωρού σας από κάτω από το κάτω χείλος. Τα μάγουλα του μωρού σας θα φαίνονται γεμάτα και στρογγυλεμένα καθώς τρέφονται.

Θέσεις θηλασμού

 Υπάρχουν μερικές διαφορετικές θέσεις θηλασμού που μπορείτε να δοκιμάσετε, αυτές είναι 3 από τις πιο δημοφιλείς:

  • Κρατήστε τη βάση

 Αυτή είναι ίσως η πιο δημοφιλής θέση θηλασμού. Ωστόσο, εάν είχατε καισαρική τομή, αυτό μπορεί να είναι άβολο καθώς το μωρό σας βρίσκεται στην κοιλιά σας κοντά στην ουλή (δοκιμάστε να ξαπλώσετε στο πλάι σας. Για το στήριγμα της βάσης, καθίστε σε μια άνετη καρέκλα με στηρίγματα βραχιόνων ή σε ένα κρεβάτι με μαξιλάρια ή μαξιλάρια γύρω σας.

Θέση:

  • Ξαπλώστε το μωρό σας στην αγκαλιά σας, στραμμένο προς εσάς.

  • Τοποθετήστε το κεφάλι του μωρού σας στο αντιβράχιο σας – τη μύτη προς τη θηλή σας. Το χέρι σας πρέπει να στηρίζει το μήκος του σώματός τους.

  • Τοποθετήστε το κάτω χέρι του μωρού σας κάτω από το δικό σας.

Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι το αυτί, ο ώμος και το ισχίο του μωρού σας είναι σε ευθεία γραμμή.

TOP  TIP:Εάν κάθεστε σε μια καρέκλα, ακουμπήστε τα πόδια σας σε ένα σκαμνί ή ένα μικρό τραπέζι – αυτό θα σας εμποδίσει να κλίνει προς τα εμπρός, κάτι που μπορεί να κάνει τον πόνο στην πλάτη σας.

Ξαπλωμένη στο πλευρό σας

Αυτή είναι μια καλή θέση εάν έχετε καισαρική  ή εάν θηλάζετε στη μέση της νύχτας.

  • Ξεκινήστε παίρνοντας άνετα στο πλευρό σας. Το μωρό σας βρίσκεται μπροστά σας,  ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι το αυτί, ο ώμος και ο γοφός του μωρού σας είναι σε ευθεία γραμμή – όχι στριμμένα.

  • Βάλτε μερικά μαξιλάρια  πίσω σας για υποστήριξη. Μια τυλιγμένη κουβέρτα μωρού που βρίσκεται πίσω από το μωρό σας θα σας βοηθήσει να τα στηρίξετε. Εάν έχετε ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ κοντά στο κεφάλι ή το πρόσωπο του μωρού σας.

  • Πιέστε το βραχίονα που βρίσκεται κάτω από το κεφάλι ή το μαξιλάρι σας (διασφαλίζοντας ότι η θέση του μωρού σας δεν αλλάζει από το μαξιλάρι) και χρησιμοποιήστε τον ελεύθερο βραχίονά σας για να στηρίξετε και να καθοδηγήσετε το κεφάλι του μωρού σας στο στήθος σας.

Πως να χτυπήσετε το μωρό σας μετά την σίτιση.

Πάνω από τον ώμο σας

  • Με το πηγούνι του μωρού σας ακουμπισμένο στον ώμο σας, στηρίξτε την περιοχή του κεφαλιού και του ώμου με το ένα χέρι και τρίψτε απαλά και χτυπήστε την πλάτη του μωρού σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να περπατήσετε καθώς το κάνετε αυτό.

Καθισμένο στην αγκαλιά σας

  • Καθίστε το μωρό σας στην αγκαλιά σας στραμμένο μακριά σας. Τοποθετήστε την παλάμη του χεριού σας επίπεδη στο στήθος τους και στηρίξτε το πηγούνι και το σαγόνι τους (μην ασκήσετε πίεση στην περιοχή του λαιμού). Κλίνετε ελαφρά το μωρό σας προς τα εμπρός και με το ελεύθερο χέρι σας, τρίψτε απαλά ή χτυπήστε την πλάτη του μωρού σας.

Ξαπλωμένο στην αγκαλιά σας

  • Ξαπλώστε το μωρό σας απέναντι από την αγκαλιά σας προς τα κάτω. Στηρίζοντας το πηγούνι τους (μην ασκείτε πίεση στην περιοχή του λαιμού), χρησιμοποιήστε το ελεύθερο χέρι σας για να τρίψετε ή να χτυπήσετε απαλά την πλάτη του μωρού σας.

Τι γίνεται αν το μωρό μου δεν ρευτεί

Εάν αυτές οι μέθοδοι δεν λειτουργούν και το μωρό σας εμφανίζει σημάδια (κλάμα, τοξωτή πλάτη, τραβώντας τα πόδια στην κοιλιά, σφίξιμο στις γροθιές)δοκιμάστε να τα ξαπλώσετε στην πλάτη τους και να κάνετε απαλό μασάζ στην κοιλιά τους. Μετακινήστε επίσης τα πόδια του μωρού σας εμπρός και πίσω – σαν να οδηγούν ποδήλατο. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, μιλήστε με τον επισκέπτη υγείας σας, θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει σχετικά με το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε.

Το μωρό σας μπορεί να φέρει λίγο γάλα κατά την παράδοση, οπότε έχετε έτοιμο ένα πανί ή ένα τετράγωνο μουσελίνα (αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε)

Πίσω στη λίστα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *